Wednesday 27 June 2012

Atlantis & the pulses (beans and chickpeas)

Almost casually, when I took the first pictures of this dish-in-progress, I realized the scenario might have evoked something related to an island, because of the colours themselves, of the presence of the water, and the disposal of the ingredients. You will judge by your wonderful selves. All the rest is told in the Plato's Thimeus.

The final result of this preparation was a sort of legumes-pure into which I cooked some rice and then i dressed it with some extra-virgin olive oil.


Let your pulses mixture soak for 8 hours

Nevertheless, the main novelty I decided to introduce ware some dried porcini mushrooms...not too many though, otherwise their powerful flavouring is certainly overcoming the other tastes.


Atlantis in its splendour 
with palm trees, potato sea-rocks,
the onion hill, carrot beaches,
and innocent hammer porcini sharks 


The island sank, add some thyme, a pinch of salt, 
a leaf of siege


After 1 h 10 mins of cooking, adjust salt and pepper


Save some pulses and mushrooms 
from the pure operation,
add some water and cook the rice inside the pure,
stir often because it tends to stick


Dress with olive oil and enjoy 3 minutes after serving


2 comments:

  1. Altantide in un piatto... geniale!!! La descrizione delle rocce e delle palme dell'isola richiede veramente una fantasia creativa straordinaria. Siete un poeta veggente...
    Deve essere gustosissima la zuppa con tutti quegli ingredienti... posso solo immaginarne il profumo e il sapore... il gusto dev'essere un'esperienza unica!
    ;-)

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  2. Quando mi è venuta l'intuizione mi sono messo a ridere perché effettivamente è stata casuale. Solo perché il sedano svettava e dovevo aggiungere l'acqua mi sono accorto che si poteva intravedere una storia. Sono sicuro che se avrete voglia potrete riprodurre con agio questo piatto anche a casa, senza sforzo, tranne quello di sbucciare le verdure. Con i porcini il sapore decolla! :D Magari lo sconsiglio col caldo, ma qui in Scozia è una goduria! ;)

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