Durum wheat flouer (1kg),
tepid water (500ml),
a generous pinch of salt,
extra-virgin olive oil (2 tbs),
1 cube of brewer's yeasts,
work with ELBOW GREASE onto a wooden board,
produce cuts on the dough you
wish to turn into bread,
while leave the others untouched,
let it rise for approximately 1 hour under a woolen cloth.
Spinach battle spaceship: remove the bowl and cover
with a second rolled out disk of pastry.
Dress the spinach leaves with extra-virtgin olive oil (20 ml or more),
a pinch of salt and hot chili.
Spinach pie (the so-called "scaccia", a Sicilian focaccia),
but you can stuff it with finely chopped broccoli as well
or potatoes, onion & cheese.
Amber brown and tremendously tasty:
looks like a bird feeding a starving chick
Pies in their golden majesty
La torta agli spinaci deve essere veramente buona. Mi ricorda un misto tra il crescione romagnolo e l'erbazzone modenese, ma naturalmente questo è molto più originale e sicuramente molto più buono!
ReplyDeleteI miei omaggi, divin Marchese!
;-)
Credo il crescione e la piadina abbiano la medesima dignità di questa ricetta Ragusana (che non esito a confermare sia ottima). Il concetto è assai simile: tanto che pita, piada e pizza condividono la medesima radice. L'originalità di molti prodotti dipende dal fatto che siano poco conosciuti. La Romagna ha fatto molta pubblicità alla propria gastronomia ed a ragione. Un giorno devo cimentarmi a proporvi la piadina fatta da me e vedere che giudizio inflessibile ne darete! :D
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