Tuesday 5 February 2013

Perfect recipes with the perfect extra-virgin olive oil


 See previous post for the Robur oil history

Let’s observe some examples (from row to cooked):

·      Mixed organic salad with nuts, vinegar beetroot, organic cherry tomatoes and dried apricots (Real Food) and Robur oil:


·      Mixed salad with organic avocado and apple (Real Food), organic champignon mushrooms, roman lettuce (Tesco), dates, dried apricots, organic lemon and Robur:




·      Plain basmati rice (Tesco Finest) with Savoy cabbage stripes and Robur oil as a golden necklace:



·      Organic broccoli (Real Food) with spelt orecchiette (NaturaSì) enriched by this greenish Robur oil touch:




·      Organic lentils soup with seasonal organic vegetables (carrots, potatoes, celery, red onion), perfumed by thyme and basil,   empowered by Robur oil:




·      Oven vegetables with bain-Marie scotch minced meat (Tesco Finest), gently brought to cooking with Robur oil and organic balsamic vinegar:

Rudimental home made bain-Marie
I let the veggies roast alone and only in the end I added the Robur oil



·      Croquettes with cheesy heart dived into Robur oil that leaves them light and crispy!



·      Fried duck free range eggs with red chilli in Robur oil, escorted by organic Waitrose lettuce and seed bread:





NB: the chef Michel Roux jr recommends not to use your best balsamic vinegar or your best when the dish has to cook more than a certain amount of time: doing this, you behave irrationally and senselessly. When you roast vegetables in your delicacy dressings, they lose their peculiar organoleptic flavors. My last three experiments aimed to prove that Robur oil can be implied in hot preparations, yet it is certainly better to taste it pure, hence added at the end of the cooking process (with fried eggs and croquettes this is simply impossible!).  
In the bain-Marie preparation, the oil does never come into direct contact with the flame and the taste remains brilliant! This said, quality ingredients rarely can go wrong! 


Nel post precedente la Storia dell'olio Robur

Osserviamo qualche esempio (da crudo a cotto):


·      Insalata mista bio con noci, barbabietole all'aceto, pomodori ciliegia e albicocche disidratate (Real food) e olio Robur:


·      Insalata mista con mela e avocado biologici (Real Food)  funghi champignon bio, lattuga romana (Tesco), datteri e albicocche disidratate, limone bio e olio Robur:




·      Riso basmati (Tesco Finest) con striscioline di verza e olio Robur come collana dorata:




·      Broccoli biologici (Real Food) con orecchiette di farro (NaturaSì) arricchite con un tocco verdeggiante di olio Robur:




·      Zuppa di lenticchie con verdure biologiche di stagione (carote, patate, sedano, cipolla rossa), profumata da timo e basilico, valorizzata da olio Robur:




·      Verdure al forno con carne tritata scozzese a bagnomaria (Tesco Finest), gentilmente portata a cottura con olio Robur e aceto balsamico di Modena biologico:

Rudimentale e casalingo bagnomaria
Ho lasciato arrostire le verdure da sole e solo alla fine ho aggiunto l'olio Robur



·      Crocchette di verdure con cuore di formaggio tuffate in olio Robur, che le lascia leggere e croccanti!


·      Uova fritte d’oca allevata a terra con peperoncino in olio Robur, accompagnare da lattuga gentile e pane biologici di Waitrose:




NB: lo chef Michel Roux jr raccomanda di non usare il proprio aceto balsamico o il proprio olio migliore quando un piatto deve cuocere oltre un certo lasso di tempo: così facendo, ci si comporta in modo irrazionale e avventato. Quando si preparano delle verdure arrostite con dei condimenti di pregio, questi perdono le loro peculiarità organolettica. Gli ultimi tre esprimenti avevano lo scopo di dimostrare come l'olio Robur possa essere usato anche in preparazioni calde, ma è sicuramente più saporito in purezza, pertanto aggiunto alla fine del processo di cottura (con le uova fritte e le crocchette è chiaramente impossibile!) Nella preparazione a bagnomaria, l'olio non giunge mai a contatto diretto con la fiamma e il sapore rimane dunque inalterato. Detto questo, con gli ingredienti di qualità raramente si sbaglia!

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